Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardan biri olan Rehberlik Araştırma Merkezi‘nde (RAM) çalışmak isteyen PDR mezunu Psikolojik danışmanlar RAM mı okul mu? Rehberlik araştırma merkezine nasıl atanılır? Ram da çalışmak istiyorum ne yapmalıyım? Rehberlik araştırma merkezi personel alımı ne zaman? Ramda rehber öğretmen ne yapar? Ramda çalışanlar ne kadar maaş alıyor? RAM’da kimler görev alır? RAM merkezine nasıl atanılır? Rehber öğretmen olmak için ne gerekli? Ramda çalışmak için KPSS şart mı? gibi soruları sıklıkla sormaktadır. RAM’ lar ve diğer örgün eğitim kurumlarından ( anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise ) siz değerli meslektaşlarımız için bu yazımızda karşılaştırarak bahsetmek istedik. Rehberlik Araştırma Merkezinde Psikolojik Danışman olarak çalışmaya dair tüm detaylara yazımızda ulaşabileceksiniz. Ayrıca diğer PDR mezunları iş alanlarına bu yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz..
RAM’ da Çalışmak & Diğer Kurumlarda Çalışmak | İlkokul – Ortaokul – Lise – PDR Rehberlik Araştırma Merkezinde Çalışmak
Milli Eğitim Bakanlığına atanmak istiyorum ancak MEB bünyesinde bulunan Rehberlik Araştırma Merkezi RAM’ lar da mı yoksa diğer örgün eğitim kurumlarında mı çalışmalıyım? MEB sözleşmeli öğretmen atamalarında verilen kontenjana girebilmiş adaylar tercih döneminde sıklıkla bu soruları sormaktadır. Öncelikle yapılacak olan tercihlerin kişinin kendini alanda gördüğü yeterlilik seviyesine ve iş doyumuna verdiği öneme göre değiştiğini belirtmek gerekir. RAM‘ lar da çalışabilmek için öncelikli şart MEB atamalarında ilgili rehberlik branşı kontenjanına girebilmektir. Yüksek lisans yapmış olmak ya da ilgili atama kontenjanına ilk 100 içerisinde girmek gibi şartları yoktur. Atama dönemi içerisinde tercihleri arasına RAM yazan herkes Rehberlik araştırma merkezlerine yerleşebilirler.
RAM Rehberlik Araştırma Merkezi Nedir?
Rehberlik araştırma merkezleri MEB’ e bağlı olarak çalışan özel eğitim hizmetleri ve rehberlik psikolojik danışma hizmetleri olmak üzere 2 alanda hizmet veren kurumlardır. Kurum bünyesinde 2 farklı bölüm ve 2 farklı kadro bulunmaktadır. Özel öğretim öğretmenleri ve psikolojik danışmanlar kurumlarda çalışmaktadır.
Rehberlik Araştırma Merkezinde Psikolojik Danışman Görevi Nedir?
RAM da çalışan psikolojik danışmanlar kurum müdürünün yapmış olduğu iş dağıtımına göre çalışmaktadır. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var her il ve ilçede yer alan RAM’ lar da iş yükü ve yoğunluğu aynı değildir. İş bölümünün daha net ve açıkça belli olması RAM personellerinin iş anlamında daha rahat kafa ile çalışmasını sağlayacaktır.
RAM da Çalışan Psikolojik Danışmanların Görevleri:
- Kendi isteği ile gelen gönüllü bireylere psikolojik danışma hizmeti vermek,
- Okullardan yönlendirilen öğrencilerin tanılama sürecinde yer almak,
- Test uygulama yetkiniz var ise test uygulamalarında yer almak,
- Psikolojik danışmanı bulunmayan okulların paylaştırılması ile bu okullara ait rehberlik faaliyetlerini yerine getirmek ( plan, seminerler, veli görüşmeleri )
- Sene başı ve sene sonunda rehberlik ile ilgili oluşan evrak işleri,
- Merkezi sınavlar sonuçları, okullarda yürütülen rehberlik faaliyetleri gibi çalışmaların raporlanması ve bunlara uygun olarak çalıştaylar düzenlemek ve sunmak,
- Danışmanlık tedbiri almış ancak okulunda Psikolojik Danışman bulunmayan öğrencilerin tedbir kararlarını uygulamak,
- Meslektaşlarımıza veya öğretmenlere ihtiyaç görülen konularda hizmet içi eğitimler düzenlemek,
- MEB bünyesinde yapılan sertifikalı eğitimlere ücretsiz olarak katılmak, öncelik hakkına yazılı olmasa da sahip olmak RAM’ lar da çalışan psikolojik danışmanların görevleri diyebiliriz.
RAM da Çalışan Psikolojik Danışmanların Maaşı Ne Kadar?
Rehberlik araştırma merkezinde çalışan psikolojik danışmanlar diğer kurumlarda çalışan meslektaşları ile aynı maaşı almaktadır. 2024 yılı Aralık ayı itibari ile 42.350 tl dir. Ancak ek ders ücretlerini yaz tatilleri olmaması sebebiyle kesintiye uğramadan ve %25 farkla artırılmış olarak alırlar. Ek ders diğer tüm kurumlarda haftalık 18 saat üzerinden alınırken RAM ve Özel eğitim kurumlarında %25 fazla olarak haftalık 22,5 saat diyebiliriz.
RAM da Çalışan Psikolojik Danışmanların Tatil ve İzin Günleri? -PDR Rehberlik Araştırma Merkezinde Çalışmak
Görevleri süresince 10 yılını doldurmamış olan psikolojik danışmanlar RAM da yılda 20 gün, doldurmuş olanlar yılda 30 gün izin hakkına sahip olurlar.
RAM da Çalışan Psikolojik Danışmanların Mesai Saatleri
RAM da Çalışan Psikolojik Danışmanların mesai saati hafta içi 5 gün 08.00 – 17.00 dir.
Yorumlar 1