PDR ÖABT’ye Nasıl Çalışılır? KPSS PDR ÖABT’ye Nasıl Hazırlanılmalı?
PDR ÖABT nasıl çalışılmalı? Pdr Öabt Nasıl çalışılır? Öncelikle birazdan okuyacağınız tüm tavsiyeler sınav sürecim boyunca bizzat uyguladığım, PDR den sınava hazırlanmanın ne demek olduğunu fazlasıyla hissettiğim bir dönemden geriye kalanlardır. Pdr Öabt Nasıl Çalışılır? Ve evet tüm bunlara ek olarak biz psikolojik danışmanların ders çalışma konusunda sıklıkla kullandığı:
‘‘ Kesin olan belli başlı bir ders çalışma yöntemi yoktur. Kişi ders çalışmaya başlamadan önce ilk olarak hangi yollarla daha iyi öğrendiğini, hangi yöntemleri uygularsa daha fazla verim aldığını öğrenmelidir. ’’ Tabirini hatırlatmak isterim.
Her Pdr mezununun artık çok iyi bildiği bir şey var. Pdr öabt den sınava hazırlanıyorsan her 3 sınavdan da çok iyi yapman gerekir. Öyle ki bazen GK GY kısmından bazen de Eğitim Bilimleri kısmında yaptığımız netler, ÖABT den aynı başarıyı gösteremesek bile diğer branşlar da ilk 100 200 sayılabilecek derecelere oynuyor. Elbette GK GY ve eğitim bilimleri için ayrı ayrı yazılarımız da olacak..
Çalışmaya ilk önce içindekiler kısmından başlayın.
İçindekiler kısmından başlayın da ne demek diyebilirsiniz. Özellikle KPSS ye ilk defa hazırlananlar ya da ilk defa ciddi çalışmayı düşünenler için içindekiler kısmı çok önemlidir. Hepimiz kendi üniversitelerimizde hatırı sayılır bir ortalama ile mezun olduk. 4 sene boyunca alanımız ile ilgili KPSS konusu olsun olmasın sayılı teorik ders aldık. Bu derslerden bazıları bize çok iyi geçti – 1. Sınıf dersi bile olsa hala hatırlayabiliyoruz – bazıları ise vizeden finale görmek istediğimiz bizi pek açmayan nispeten daha az ilgimizi çeken dersler oldu. İşte bu noktada tüm sezon başlamadan önce içindekiler kısmını karşımıza alıp ‘‘ evet bu konu ilk çalışmaya başlayacağım konu oldukça kolaydı zaten, daha sonra bu konulara bakarım, örneğin kuramlar zevkli ancak çok ezber olan ve karışan terim var sınava yakın dönemde üzerinde durmam daha mantıklı…’’ gibi kendimize pdr alan için bir yol çizmemiz gerekiyor. ÖABT Nasıl Çalışılır?
ÖABT ‘ye başlamadan önce tüm çıkmış sorular mutlaka analiz edilmeli.
Dikkatinizi çekerim Analiz edilmeli diyorum konu çalışmadan hepsini çözmeye çalışın yapamayınca ya da fazla yanlışınız çıkınca moraliniz bozulsun demiyorum. Ben sınav hazırlandığım dönemde çıkmış sorular üzerine çok fazla eğilmiştim. Çünkü analiz sonucu karşılaştığım sonuç kafamda hangi konulara ağırlık vermem gerektiği gibi çok önemli bir yer edinen soruya cevap olmuştu. 50 soruluk dönemde tüm yapılmış olan sınavları tek tek numaralandırdım. 2014 yılında 5. Soruda gelişim psikolojisi sorusu varsa 2015 ve 2016 yılında da yine 5. Soruda Gelişim psikolojisi sorusu vardı. Veya 2014 yılında 32. Soruda test dışı tekniklerle ilgili bir soru varsa 2015 ve 2016 yılında aynı numaralı soru yine test dışı teknikler sorusuydu. Üstelik doğru cevap seçeneği olmayıp çeldirici olarak konulan diğer seçenekler gelecek bir sonraki yılda doğru cevap olarak çıkıyordu. Bu örneği istediğiniz konu üzerinde düşünebilirsiniz. Kuramlar ve davranış bozuklukları en fazla soru çıkan kısım olarak karşımıza gelmekte. Çıkmış soruları bu şekilde doğru cevap- çeldiriciler- nasıl sorulmuş olarak analiz ederseniz birde hangi yıl hangi kuramlar hangi bozukluklar sorulmuş diye sayısal çeteleye ayırırsanız aslında ÖSYM’nin üzerinde en fazla durduğu ve en az sayıda sorularak bir sonraki sene karşınıza çıkma ihtimali en yüksek olan konuyu bulmuş olursunuz. Tüm sına hazırlık süreciniz 8 9 ay gibi bir süreyken çıkmış soru analizine 2 3 gününüzü ayırmak emin olun sizlere çok fazla zaman kaybına mahal olmayacak.
*özel bir not: bizimle çalışan ve analizimize önem veren arkadaşlarımız 2019 yılında 8 farklı soruyu sadece analiz ile nokta atışı çalışıp doğru cevabı bulmuştur. 8 soru dememizin sebebi daha önce sorulmamış 8 farklı konu olması ve bu konuların hangi noktasına çalışılması gerektiğine yine analiz sonucu ulaşmamız olmuştur. 😊
PDR ÖABT ‘ye Nasıl Çalışılır ? KPSS PDR ÖABT ‘ye Nasıl Hazırlanılmalı ?
Eğitim Bilimleri ile ortak olan konulara öncelik verin.
Sınava hazırlanırken yaşanılan en büyük problem aslında zamanı verimli kullanamamaktır. Bu noktada yapılması erken en önemli strateji ilk olarak eğitim bilimleri ve alan bilgisi içerisinde yer alan ortak konulara çalışmak olacaktır. Her 3 sınavdan da çok iyi yapmamız gerektiğini en başta değinmiştim o halde 3 sınavdan da iyi yapmak için 3 sınavı da yani 3 sınavın konularını her daim hafızada taze tutmak gerekir. Üç sınava da aynı anda çalışan, konularını aynı anda ilerleten bizler için ortak konuların olması bu konulara öncelik verildiği takdirde bizlere avantaj sağlayacaktır. Ortak konulara çalışmak demek aynı zamanda hem eğitim bilimleri hem de PDR ÖABT üzerine çözdüğünüz deneme sınavı netlerinizde de artış olması anlamına gelecektir. Sınava hazırlanan bir kişi için tek bir konuya çalışarak iki farklı sınavda net artışı yaşaması psikolojik olarak da ‘‘ Ben bu sınavı başaracağım.’’ algısını güçlendirecektir.
Netlerim hiç artmıyor diyenler Bir defteriniz olsun.! ÖABT Nasıl Çalışılır?
Biz zaten hala öğrenciyiz e sınava çalışıyorsak defterimizde var diyebilirsiniz. Bu defter yazarak çalışanlar için konu çalışırken not tuttuğu ya da video ders notu izleyerek çalışanlar için özet tuttukları defterlerden değil. ÖABT ye ilk başladığımız andan itibaren PDR ÖABT ‘ye özel bir adet defter alıyoruz. Bu deftere yalnızca çözdüğümüz testlerde ve yaptığımız deneme sınavlarında YANLIŞ ve BOŞ cevap verdiğimiz soruları not edeceğiz. Öyle kalın ve büyük boy olmasına gerek yok çünkü notlarımızı şu şekilde tutacağız.
Konu-soru:………. Doğru cevap:……….. Ben neyi işaretledim:…….. Neyle karıştırabilirdim:……… (yanlış sorudaki sizi çeldirmeye yakın diğer şık).
Tüm boş ve yanlış sorular için gün sonunda bu deftere not almak tekrar yapmanızı sağlayacak. Yanlış ve boş soru için tuttuğumuz defterden şu şekilde faydalanacağız: ÖABT den hangi konuya çalışacaksanız çalışın öabt çalışmaya başlamadan önce bu defteri hızlıca okuyacağız hızlı bir tekrar, öabt deneme sınavı mı çözeceksiniz başlamadan önce yine bu defteri hızlıca okuyacağız her denemeye okumadan başlamayacağız.. Eğer bu iki kısımda da Yanlış ve boş soru defterine önem verip bahsettiğimiz şekilde kullanırsanız çok değil 15 gün sonra netlerinizin mutlaka arttığını göreceksiniz. Çünkü yanlış yaptığınız ya da boş bıraktığınız konu ile ilgili bir soru önünüze gelince artık şartlanmış olarak neye dikkat etmeniz gerektiği otomatik aklınızda belirecek. İsterseniz bu defter stratejisini eğitim bilimleri ve gk gy testi içinde uygulayabilirsiniz. Sınav için çok önemli olduğu birden fazla aday tarafından test edilmiş ve etkili olduğu görülmüştür.
‘‘ PDR ÖABT ‘ye hangi kaynaktan çalışmalıyım? Alan çok detaylı akademik kaynaklar mı kullanmalıyım? ’’ bunun kararını vermelisiniz. Aslına bakarsak ÖABT ye başlarken cevabı verilmesi en basit sorulardan biri. Elbette PDR ÖABT özelinde Ya Pegem Konu Anlatım kitabını alacaksınız ya da Murat CİVELEK 2 ‘li konu anlatım setini. Kesinlikle demiyorum ama KPSS düzeyinde bir sınava hazırlanırken aşırı detaylara boğularak akademik kaynaklardan çalışmak hem gereksiz hem de oldukça zaman kaybı olacaktır. Çünkü ilk yapılan öabt sınavı 2014ten itibaren çıkmış soruları incelerseniz göreceksiniz ki sınavda 50 soru varken 1 tane, 75 soru varken 1 ya da 2 tane akademik dille yazılmış cevabını da konu anlatım kitaplarında bulamadığınız soru olduğunu göreceksiniz. Yeni mezun olmuş olan bir aday zaten konulara hâkimken fazla detay arayışına girip zaman kaybı yaşamamalı.
Evet, PDR ÖABT sınavına hazırlanırken benim oldukça dikkat ettiğim, özellikle uyguladığım ve ilk senemde atanırken derece yapmama katkı da bulunan çalışma stratejilerim yukarıdaki gibiydi. Belki dikkat ettiğim ve uyguladığım daha bir sürü kısım vardı ancak üzerinden geçen zamanda benim için önemli olan ve bir çırpıda bak bunlara mutlaka dikkat edip uygulamalısın diyeceğim noktalar bunlardı.
Yazımız sizlere faydalı geldiyse yorumlar kısmında görüşlerinizi mutlaka belirtin. atalayhocapdr.com olarak KPSS yolunda her zaman yanınızdayız. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle..
Atıf kullanılmadan yazılarımızın başka kişilerce kullanılması ve paylaşılması telif hakları ihlaline sebep olacağından tarafımızca dava açılabilecektir.
PDR ÖABT Nasıl Çalışılır? KPSS PDR ÖABT ‘ye Nasıl Hazırlanılmalı ? Telegram adresimize katılarak yazılarımızdan daha erken haber alabilirsiniz..
Yorumlar 1