Danışmanlık Tedbiri Nedir? Psikolojik Danışmanın Görevleri Nelerdir?
Danışmanlık tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol göstermeye yönelik yapılan bireysel danışma çalışmalarıdır. Bizler bu yazımızda atalayhocapdr.com olarak ilk önce adalet sisteminde çocuk hakları ve tüm tedbir kararlarını daha sonra ise detaylı olarak danışmanlık tedbiri uygulamalarına değineceğiz. Danışmanlık tedbiri nedir?
ADALET SİSTEMİNDE ÇOCUK HAKLARI VE TEDBİR KARARLARININ DOĞASI
Çocuk hak ve özgürlükleri genel anlamda insan hakları kavramının ayrılmaz bir parçasıdır. Çocukların gelişimleri ve ihtiyaçlarının farklılığı ve mevcut durumda yaşanan sorunlar çocuklara özgü düzenleme yapma zorunluğunu doğurmuştur. Çocuklara özgü adalet sisteminde, çocuğun iyileştirilmesi ön plana alınmalıdır ve suça sürüklenen çocuklara gösterilecek tepki, hem çocuğun içinde bulunduğu koşullarla hem de eylemi ile orantılı olmalıdır.
Adalet sistemi içinde çocuklar, suça sürüklenen, suçun mağduru, suçun tanığı, korunma gereksinimi olan veya kendisini ilgilendiren hukuk davasında taraf olarak yer alabilirler. Çocuk adalet sistemi hem korunma ihtiyacı olan hem de suça sürüklenen çocuklarla ilgilenir ve onlara özgü kuralları içerir.
Suça sürüklenen, korunma ihtiyacı olan (mağdur çocuklar dahil) çocuk hakkında; öncelikle içinde bulunduğu özel durumlar ve gereksinimleri dikkate alınarak, ailesinin yanında desteklenmesi, ailesinin yanında kalmasının çocuğun yararına olmadığı durumlarda ise en son çare olarak kurum bakımına alınmasına yönelik tedbirler, koruyucu ve destekleyici tedbirlerdir. Çocuğun gereksinim duyduğu hizmetlerin aile çevresinden ayrılmadan verildiği tedbirler, destekleyici tedbirler olup amacı çocuğun bulunduğu ortam içinde iyileştirilmesidir. Bu tedbirler; çocuğun içinde bulunduğu ortamın iyileştirilmesine yönelik; danışmanlık, sağlık ve eğitim tedbirlerini kapsamaktadır.
Destek hizmetlerine karşın çocuğun aile yanında kalmasının yararına olmadığı durumlarda uygulanacak tedbirler ise koruyucu tedbirlerdir. Koruyucu tedbirler çocuğun geçici veya sürekli olarak yatılı bir kuruma, koruyucu aile yanına ya da kurum bakımına alınmasına ilişkin tedbirlerdir. Hâkim, kanunda koruyucu ve destekleyici tedbirler olarak nitelenen tedbirlerden, çocuğun korunma ve destek ihtiyacına, çocuğun işlediği suçun niteliği ve cezanın miktarına göre, çocuğun yüksek yararına en uygun tedbiri belirleyecektir. Bu tedbir öncelikle, çocuğun kendi aile ortamında korunması olacaktır. Hâkim bu tedbire ilave olarak danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma konularında da ilave tedbirlere başvurabilir.
Bu tedbirlerden,
• Danışmanlık tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol göstermeye,
• Eğitim tedbiri, çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devamına; iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamuya ya da özel sektöre ait işyerlerine yerleştirilmesine,
• Bakım tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine,
• Sağlık tedbiri, çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbî bakım ve rehabilitasyonuna, bağımlılık yapan maddeleri kullananların tedavilerinin yapılmasına,
• Barınma tedbiri, barınma yeri olmayan çocuklu kimselere veya hayatı tehlikede olan hamile kadınlara uygun barınma yeri sağlamaya yönelik tedbirlerdir.
*Bizler bu yazımızda RAM ve okullarda meslektaşlarımız tarafından uygulanan DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMLARI hakkında konuşacağız.
Danışmanlık Tedbiri Nedir?
Herhangi bir şekilde suça sürüklenmiş çocuğun, bir kez daha suça bulaşmaması ve olumsuz çevre etkenlerinden arınması için, çocuk, aile veya asliye hukuk mahkemeleri tarafından verilen, çocuğun korunmasına ve desteklenmesine yönelik tedbirlerden biridir.
Danışmanlık Tedbiri Kararlarını Kim Uygular?
Hakkında danışmanlık tedbiri verilen çocuğun tedbir kararını uygulamakla yükümlü olan kişi, çocuğun eğitim öğretim hayatı devam etmekte ise eğitim hayatını devam ettirdiği okul psikolojik danışmanı ya da rehber öğretmenidir. Kurumlarda psikolojik danışman ya da rehber öğretmen bulunmaması durumunda RAM bünyesinde çalışan psikolojik danışmanlara tedbir kararı verilmiş çocukların uygulamaları yerine getirilmesi için paylaştırılır.
Yine bazı illerimizde alınmış olan yerel kararlara göre Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları Milli Eğitim bünyesinde değil Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren ASDEP personeli tarafından yerine getirilmektedir.
Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları Nedir?
Kısaca yukarıda da bahsettiğimiz üzere hakkında tedbir kararı verilen çocuk ve ailesi ile çocuğun yaşamış olduğu zedeleyici problem durumuna uygun olarak bireysel psikolojik danışma oturumları düzenlemek ve uygulamaktır.
Danışmanlık Tedbiri Oturumları Hangi Sıklıkla Yapılmaktadır?
Danışmanlık tedbiri veli oturumları max 2 haftada bir, danışmanlık tedbiri çocuk oturumları ise her hafta olacak şekilde düzenlenmektedir.
D. Tedbiri Uygulama Form ve Evrakları Nelerdir?
Danışmanlık tedbiri uygulamalarında kullanılan 3 farklı evrak bulunmaktadır. Bu evraklar danışmanlık tedbiri uygulama planı, danışmanlık tedbiri kazanım planı ve danışmanlık tedbiri aile ve çocuk imza sirkülasyonu listesidir.
Danışmanlık Tedbiri Süreci Nasıl İşlemektedir?
İlk olarak hakkında Mahkeme kararı ile danışmanlık tedbiri verilen çocukların dosyası ilgili üst yazı ile çocuğun bulunduğu kuruma iletilmektedir. Kurum müdürü ilgili yazıya istinaden tedbir kararını yerine getirecek psikolojik danışman veyahut rehber öğretmeni yine resmi yazı ile mahkemeye bildirmek zorundadır. Görev kendisine tebliğ edilen psikolojik danışman en geç 15 gün içerisinde aile ve çocukla ön görüşme yapmak, problem durumunu tespit etmek ve problem durumuna uygun olacak şekilde Danışmanlık Tedbiri Uygulama Planı, Kazanım Planını hazırlamak zorundadır. Aile, çocuk ve danışman imzası alındıktan sonra hazırlanan planlar 2 nüsha olacak şekilde kapalı zarfa konularak ilgili mahkemeye gönderilir.
Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları Raporunun Hazırlanması
Danışmanlık tedbiri kapsamında çocuk ve ailesi ile yürütülen hafta hafta bireysel psikolojik danışma oturumları her 3 ayda bir (15 aralık, 15 mart, 15 haziran) Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları Ara Dönem Raporu olarak, tüm plan yerine getirildiğinde dönem sonunda ise nihai kararın verildiği Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları Son Raporu olarak ilgili mahkemeye psikolojik danışman tarafından hazırlanarak kurum müdürünce kapalı zarf ile gönderilir.
Danışmanlık Tedbiri Uygulamalarından tüm sorumluluk tedbir kararını uygulayan Psikolojik danışmana aittir. Dolayısı ile yukarıda bahsettiğimiz tüm uygulamalar danışmanlık tedbiri kapsamında psikolojik danışmanların görevi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tedbir Uygulamaları Ücretleri Ne Kadar
Danışmanlık tedbiri kararını uygulayan personel için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 570 TL ücret yatırmaktadır. Türk PDR Derneğinin yapmış olduğu resmi başvuruya göre MEB bünyesinde bu çalışmaları yerine getiren personele ücret verileceği bakanlık tarafından belirtilmiştir. Ancak henüz bu konuda bir gelişme yoktur.
Danışmanlık Tedbiri Uygulama Planı, Kazanım Planı, Danışmanlık Tedbiri MEB Uygulama El Kitabı Uygulama Oturum Örnekleri Envanterlere buradan ulaşabilirsiniz.
Rehberlik Servisi Kategorimizden okullarda ihtiyacımız olan daha çok içeriklere ulaşabilirsiniz.
Danışmanlık tedbiri nedir? Harika bir yazı olmuş.
tek kelime ile Danışmanlık Tedbiri Nedir ? Psikolojik Danışmanın Görevleri Nelerdir ? hakkında harika bir yazı…..