ALES nedir? ALES Ne İşe Yarar? ALES Ne Zaman Yapılacak?
ALES’e Kimler Girebilir?
ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavıdır. Lisans eğitimini tamamlamış adaylar arasında Lisansüstü eğitime başvurmak isteyenler ya da akademik kariyer yapmayı planlayan kişilerin girdiği ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır. ALES Nedir Nasıl Çalışılmalı?
ALES’te Hangi Dersler Var? ALES Konu Dağılımı Nedir?
ALES’te Sözel bölüm için Türkçe dersi kapsamında
1. Sözcükte Anlam
2. Cümlede Anlama
3. Anlatım Biçimleri
4. Paragraf
5. Anlatım Bozuklukları
Mantıksal Akıl Yürütme
1. Şifreleme, Şifre Çözümleme
2. Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekâya Dayalı Problem Çözme
Sayısal bölüm içinde Matematik ve Geometri dersi kapsamında;
Matematik Konuları
1. Temel Kavramlar
2. Çözümleme
3. Bölme ve Bölünebilme
4. Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok
5. Rasyonel Sayılar
6. Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer
7. Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
8. Üslü Sayılar
9. Köklü Sayılar
10. Denklemler
11. Oran-Orantı
12. Sayı ve Kesir Problemleri
13. Yaş Problemleri
14. İşçi ve Havuz Problemleri
15. Hareket Problemleri
16. Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
17. Karışım Problemleri
18. Kümeler
19. İşlem
20. Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık
Geometri
1. Doğruda Açılar
2. Üçgende Açılar
3. Üçgende Uzunluk ve Alan
4. Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
5. Dörtgenler
6. Çember ve Daire
7. Analitik Geometri
8. Katı Cisimler
Sayısal Mantık
1. Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma
2. Şekil Yetenek ve Sayı Dizileri
3. Mantıksal Muhakeme Problemleri
ALES’ te Hangi Dersten Kaç Soru Var?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavında (ALES) adaylara 50 sayısal 50 sözel olarak toplam 100 soru sorulmaktadır. Sınavda öğrencilerin tüm soruları 150 dakikada(2,5 saat) cevaplamaları gerekmektedir.
ALES Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
ALES’ te alınan puanlar sınavın yapılış tarihinden itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir. Bu süre zarfında yapılacak tüm alımlara isterseniz bu puanınız ile başvurabilirsiniz.
ALES’e mezun Olmadan Girilebilir mi?
Evet. ALES’ e lisans eğitimi 1. sınıftan itibaren girilebilir.
ALES Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?
ÖSYM tarafından yayımlanan puan tablosunu incelediğinizde ALES puan hesaplamasında genel manada geçerli olan soru soru puan kat sayısı bulunmamaktadır. ALES puanları sınava giren adayların potansiyeline, sınavın zorluk katsayısına göre sınavdan sınava değişmekte ve dinamik bir hesaplama sistemi içermektedir. Çeşitli internet siteleri üzerinde gördüğünüz ALES puan hesaplayıcısı gibi hesaplama sistemleri dolayısıyla doğru sonuçlar içermemektedir. Bu sistemler yanıltıcı olabilmektedir.
ALES Nedir? ALES Nasıl Çalışılmalı?
1- Öncelikle bu sınavda her sorunun çözülebilecek seviyede olduğunu ancak buna rağmen her soruyu çözecek kadar zamanınızın bulunmadığını yani sürenin yetmediğini bilmek gerekiyor. 3 türde puan hesaplaması yapılan ALES’ te şayet Eşit ağırlık değilseniz, çalışmalarınızda size asıl puan getirecek alana yönelmeniz daha sağlıklı olacaktır. Sınavda size asıl puan getirecek testten başlamanız gerekmektedir. Sayısal bölümden puana ihtiyaç duyan adayların Türkçe kısmında yer alan sözel mantık sorularını veya uzun paragraf sorularını çözmek yerine daha kısa ve nispeten daha kolay soruları çözmeleri onların avantajına olacaktır. Aynı şekilde sözel bölümden sınava giren adaylarında matematik testinde nispeten daha kolay olan ilk 25 soruya odaklanmaları daha faydalı olacaktır. Dolayısıyla sınavda asıl önemli olan şey zamanı en doğru şekilde kullanarak alanınızda en yüksek sayıda doğruya ulaşmak olacaktır. Eşit ağırlık bölümünden sınava giren adayların hem Türkçe testine hem de matematik testine iyi hazırlanmaları gerekmektedir. ALES Nedir Nasıl Çalışılmalı?
2- Sürenin ne kadar önemli olduğunu ALES konusunda tecrübeli olan arkadaşlarımız zaten bilmekte ancak belki klasik olacak ama bir soru üzerinde 1.5 dakika harcadıysanız ve hala daha cevabı bulamıyorsanız o soruya devam etmeyin hemen başka soruya geçin. Belli ki bu soruda zamanınızı harcamanız için bir tuzak bulunmakta ve siz bu soruyu çözseniz dahi geçirdiğiniz zaman yüzünden eksiye düşeceksiniz.
3- Özellikle Eşit ağırlık kısmından sınava hazırlanan PDR mezunu adaylar genelde Türkçe sorularını 50 de 50 olarak işaretleme eğiliminde. Türkçe testi dahi olsa emin olmadığınız soruyu mutlaka boş bırakın.
4- Türkçe testi içerisinde yer alan sözel mantık sorularını mümkün olduğu kadar geniş bir alana adım adım yazarak çözmeye çalışın. Sözel mantık sorularını çözerken aceleci davranmanız hata yapma ihtimalinizi artıracağı için sizin daha fazla zaman kaybetmenize neden olacaktır.
5- Matematik testi için hayat kurtaracak çok önemli bir tüyoya geldik. Karmaşık ve uzun gözken matematik sorularında mutlaka soruyu çözerken seçeneklerden faydalanmayı unutmayın. Biliyoruz ki bu sınavda her soru 1.5 dakika da çözülecek şekilde hazırlanmıştır. Dolayısıyla çözümü çok zor görülen sorular şıklardan gidilerek çok rahat bir şekilde çözülebilir. Seçeneklerden giderken her zaman için ortanca değerden başlayın bu şekilde ortanca değer üzerinden çıkarımda bulunup alttaki değerleri ya da üstteki değerleri eleyebilirsiniz. Böylelikle anında 2 şıktan kurtulmuş olacaksınız.
6- ALES için dershaneye gitmeli miyim? Dershaneye gidin ya da gitmeyin, konu tekrarı önemlidir. Hali hazırda KPSS ye hazırlanıyorsanız zaten bir nevi ALES e de hazırlanmış sayılırsınız ancak KPSS den farklı olarak bol bol ALES denemesi çözmeyi unutmayın. Deneme ALES’ e hazırlanan öğrenciler için ana çalışma odağı olmalıdır. Diğer sınav denemelerine pekte benzemez. Ayrıca Youtube üzerinden yayımlanan konu anlatımlarını izleyerek eksik olduğunuz konuları tamamlayabilirsiniz. ALES Nedir Nasıl Çalışılmalı?
2025 ALES Ne Zaman Yapılacak
ALES yılda 3 kez yapılmaktadır. İlk sınav mayıs, ikinci sınav ağustos, üçüncü sınav kasım ayında yapılmaktadır. 2025 yılında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) üç oturum halinde gerçekleştirilecektir:
ALES/1: 13 Nisan 2025 tarihinde yapılacak olup, başvurular 19-26 Şubat 2025 tarihleri arasında alınacaktır. Geç başvuru tarihi ise 7 Mart 2025 olarak belirlenmiştir. Sınav sonuçları 2 Mayıs 2025’te açıklanacaktır.
ALES/2: 6 Temmuz 2025 tarihinde düzenlenecek olan bu oturum için başvurular 13-21 Mayıs 2025 tarihleri arasında kabul edilecektir. Geç başvuru tarihi 29 Mayıs 2025’tir. Sonuçlar 25 Temmuz 2025’te duyurulacaktır.
ALES/3: 23 Kasım 2025 tarihinde yapılacak olan bu sınavın başvuruları 7-14 Ekim 2025 tarihleri arasında alınacaktır. Geç başvuru tarihi 21 Ekim 2025 olarak belirlenmiştir. Sınav sonuçları 12 Aralık 2025’te açıklanacaktır.
KPSS’yi tanıttığımız KPSS hakkında detaylı bilgiler verdiğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz..
ales hakkında onca gereksiz yazıdan sonra okuduğum en anlamlı yazı olmuş. teşekkürler.