Diyanet İşleri Başkanlığı PDR Alımları. PDR Mezunları Diyanette Ne İş Yapar?
PDR mezunlarının istihdam alanlarından , iş kollarından biri olan 2025 yılı Diyanet PDR Öğretmen Alımı, Diyanet İşleri Başkanlığı PDR Alımları | Diyanet PDR (öğretmen) Atamaları kadrosu hakkında konuşacağız. Bir önceki yazımızda mezunlarımız için 7 farklı bakanlıkta 12 farklı kadro da çalışma imkanı olduğunu yazmıştık. (PDR mezunları için istihdam alanlarını içeren diğer tüm yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.) Biliyoruz her mezun meslektaşımız geleceğe dair farklı kariyer planlamaları yapmaktadır. Lisans yetkinliği ile beraber mensuplarına birden fazla çalışma alanı sunan psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları için bu yazımızda Diyanet İşleri Başkanlığı PDR (öğretmen) Alımları şartları ve detaylarını inceleyeceğiz.
* Aşağıda yer alan tüm bilgiler Diyanet İşleri Başkanlığı PDR kadrolarında öğretmen olarak çalışan meslektaşlarımızdan ve son yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı PDR ataması kılavuzunda yer alan bilgilerden elde edilmiş ve sizlere sunulmuştur.
Diyanet İşlerinde PDR Mezunları Ne İş Yapa? İş Tanımları Nedir?
En kısa ve açıklayıcı ifade ile Diyanet İşleri Başkanlığına Bağlı kurum ve kuruluşlarda hali hazırda MEB bünyesinde yaptığımız tüm iş ve işlemler görev tanımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Merkezi bir atama ile tercih ve kadrolara yerleştirme işlemi gerçekleştikten sonra merkezden ihtiyaç bulunan il ve kurumlara tayin yapılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığına Bağlı kurum ve kuruluşlar arasında kız ve erkek kuran kursları, yatılı yurtlar bulunmaktadır.
PDR Mezunlarının Mesai Saati Nedir?
Hafta içi 5 gün 15 saat’tir.
Diyanette Çalışan PDR Mezunlarının Maaşı Ne Kada?
MEB kadrolarında çalışan meslektaşlarımız gibi hem ek ders karşılığı ücret hem de maaş ücretleri bulunmaktadır. Ek ders ücretleri 12000 – 15000 , maaş 40000 – 50000 TL dir.
Diyanet Kadrolarına PDR Mezunları Hangi Puan Türü İle Alınmaktadır?
2024 Yılı Diyanet PDR Öğretmen Alımı Kadrolarına çift ya da tek yıl KPSS şartı aranmaksızın P121 puan türü ile yapılmaktadır. Başvuru için istenen en düşük puan şartı 70.00 ‘dir. * Ancak önceki yıllardan farklı olarak 2024 yılında bu alım puan şartı olmadan aşağıda belirteceğimiz gibi diyanet kadrolarında en az 2 yıl çalışma şartı olarak karşımıza geldi.
2024 Yılı Diyanet PDR Alımları – Diyanet Kadrolarına PDR Alımlarında Mülakat Var Mı? Mülakat Detayları Nelerdir?
Evet mülakat ( sözlü sınav )bulunmaktadır. Alımlarda ihtiyaç olarak ilan edilen kadro sayısının 3 katı kadar aday mülakata çağırılmaktadır. Mülakat konuları kılavuzda belirtildiği gibi aşağıda yer almaktadır. Ayrıca sözlü sınav notu ile adayların başvuruya esas olan P121 puanları arasında bir denklik olması söz konusu değildir. Kısaca mülakatlarda adayların puanlarının düşürülmesi veya yükseltilmesi durumu yaşanmaktadır. Sözlü sınavlarda bulunan aday meslektaşlarımız ile yapmış olduğumuz konuşmalar sonrasında asıl konu başlıkları aşağıdaki 3 madde olsada daha çok dini ve mesleki olarak dine bakış tarzında soruların geldiği bizlere iletilmiştir.
a) Adayın mezun olduğu lisans programına ilişkin mesleki bilgi düzeyi, (70 puan)
b) Genel kültürü, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, (15 puan)
c) İfade yeteneği, muhakeme gücü, temsil ve ikna kabiliyeti. (15 puan)
Diyanet Kadrolarında Çalışan PDR Mezunlarının Tatil ve İzin Süreleri Ne Kadar? – 2025 Diyanet PDR Öğretmen Alımı
Hafta sonları 2 gün ve yıl içerisinde görev süresince ilk 10 yılını doldurmayanlar yılda 20 gün, 10 yıl ve üzeri çalışmış olanlar yılda 30 gün izin hakkına sahip olurlar.
En Son Atamada Diyanet İşleri Başkanlığı PDR Alımlarında Kaç Kişi Alındı? – Diyanet PDR Öğretmen Alımı
20.05.2024Tarihinde ilana çıkan ve atama süreci halen devam etmekte olan ( şuanda mülakat puanları açıklandı dün itibari ile tercihler başladı) son alımlarda Diyanet İşleri Başkanlığı 35 kişilik bir kadro açmıştır. Aşağıda güncel kılavuzu bulabileceksiniz.
Son Yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı PDR Alımlarında P121 Taban Puan Kaçtı?
Başkanlığın yapmış olduğu 2023 Yılı Öğretmen (PDR) Alımı Sınavı’na başvuru yapan adaylardan KPSS P121 puan sırasına göre ilan edilen kadro sayısının üç katına girerek sözlü sınava katılmaya hak kazanan 114. kişi p121 puan türünde 80,82918 puanına sahiptir.
Güncel Kılavuz Şartları Nelerdir? – Diyanet PDR Öğretmen Alımı
Diyanet İşleri Başkanlığımız Taşra Teşkilatında bulunan Kur’an Eğitim Merkezlerinde görev yapmak üzere aşağıdaki tabloda bilgileri yer alan öğretmen kadrolarına sözlü sınav sonucuna göre kurum içi naklen atama yapılacaktır.
MÜNHAL KADROLARA AİT BİLGİLER
Bulunduğu Yer: Taşra Teşkilatı
Sınıf: Eğitim ve Öğretim Hizmetleri
Kadrolar:
- Kur’an-ı Kerim Öğretmeni: Dini Yükseköğrenim mezunu, 10 kadro
- Arapça Öğretmeni: 10 kadro
- Temel İslam Bilimleri Öğretmeni: 10 kadro
- PDR Öğretmeni: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Eğitimde Psikolojik Hizmetler veya Psikoloji mezunu, 5 kadro
Toplam Kadro Sayısı: 35
I. BAŞVURU ŞARTLARI
A. Genel Şartlar
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinin (A) bendindeki genel şartları taşımak,
- Başkanlık teşkilatında halen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesine göre çalışıyor olmak,
- Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinin (b) bendinde belirtilen “Ortak Nitelik” şartını taşımak, (Dini Yükseköğrenim şartı aranan ünvanlar için)
- Üniversitelerin yukarıdaki tabloda belirtilen lisans bölümlerinden veya bu bölümlere eş değerliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edilmiş bölümlerden mezun olmak,
- Başkanlık teşkilatında en az 2 (iki) yıl görev yapmış olmak,
- Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “Eşdeğer kadrolar” başlıklı 44 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılan beşinci kademe ve üstü ünvanlarda çalışıyor olmak veya bu ünvanlarda müktesebi bulunmak,
- Halen öğretmen ünvanında çalışıyor olmamak veya bu ünvanda müktesebi bulunmamak,
- Erkek olmak.
633 sayılı Diyanet işleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 10/A maddesinde yer alan “Sözleşmeli personel olarak atananlar üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde pozisyonlarıyla aynı ünvanlı memur kadrolarına atanır. Bu şekilde atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar.” hükmüne tabi olanlar bu sınava başvuru yapamayacaklardır. Adaylar sadece bir alan için başvuru yapabileceklerdir.
B. Özel Şartlar
Öğretmen (Kur’an-ı Kerim):
- Başkanlığın düzenlediği aşere, takrib, tayyibe kurslarından mezun olmak
- Veya bu alanlarda yetkinliği Başkanlıkça tespit edilmiş olmak
Öğretmen (Arapça):
- İhtisas kursu belgesine sahip olmak
Öğretmen (Temel İslam Bilimleri):
- Temel İslam bilimleri alanında yüksek lisans yapmış olmak
Öğretmen (PDR):
- Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programını tamamlamış olmak
- Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu iş birliğiyle açılan Pedagojik Formasyon belgesine sahip olmak
- 33 kredilik Yükseköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifika Programını tamamlamış olmak
- Not: Eğitim fakültesinden mezun olanlar için bu şartlar aranmaz.
II.BAŞVURU İŞLEMLERİ
- Müracaatlar, başvuru şartlarını taşıyan adayların bizzat kendileri tarafından 20.05.2024 – 31.05.2024 (saat 16:30) tarihleri arasında DİBBYS programı üzerinden https://dibbys.diyanet.gov.tr/IKYS/Sinav adresi aracılığıyla yapılacaktır.
- Sınav şartlarına ilişkin bilgi ve belgelerin kontrolünde DİBBYS/İKYS verileri dikkate alınacağından adayların, başvuru yapmadan önce İKYS bilgilerini kontrol ederek eksik bilgi ve belgelerini İKYS’ye işletmeleri/tanımlatmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında adaylardan ayrıca bir belge talep edilmeyecektir.
- Öğretmen (PDR) unvanında başvuruda bulunacak adaylar, “Özel Şartlar” bölümünde istenilen belgeyi/sertifikayı başvuru ekranındaki ilgili bölüme PDF formatında yükleyeceklerdir. Bu durumdaki adayların onay işlemleri gerekli kontrollerin ardından İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Personel Sistemleri Eğitim ve Sınavlar Daire Başkanlığınca yapılacaktır.
- Başvuru işlemlerinin hatasız, eksiksiz ve duyuruda belirtilen hususlara uygun olarak yapılmasından adayların kendisi sorumlu olacaktır.
- Müracaatların sona ermesinden sonra adayların başvuru bilgilerinde hangi nedenle olursa olsun kesinlikle değişiklik yapılmayacaktır.
- Bu duyuruda belirlenen esaslara uygun olmayan başvurular kabul edilmeyecektir.
III. SINAVA İLİŞKİN TEBLİGAT VE DUYURULAR
- Sınav süreçleri ile ilgili bütün duyurular Başkanlığımızın internet sitesinde ve aynı sitedeki İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü sayfasında ilan edilecektir. Adaylara ayrıca tebligat yapılmayacaktır.
- “Sınav Giriş Belgesi” alma ve sınav sonuç öğrenme işlemleri adaylar tarafından https://dibbys.diyanet.gov.tr/IKYS/Sinav adresi aracılığıyla gerçekleştirilecektir.
IV. SINAVIN YERİ, TARİHİ, ŞEKLİ VE KONULARI
- Sınav, sözlü olarak Ankara’da yapılacaktır.
- Sınav konuları: a. Mesleki alan bilgisi düzeyi (70 puan), b. Genel kültürü, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (15 puan), c. İfade yeteneği, muhakeme gücü, temsil ve ikna kabiliyeti (15 puan).
- Adaylar, sınav tarihi ve yerini belirten “Sınav Giriş Belgesi” ile birlikte kimlik belgelerinden birini (nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya pasaport) sınava gelirken yanlarında bulunduracaklardır. Kimlik belgesi ve sınav giriş belgesi bulunmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya pasaport dışında başka bir kimlik belgesi kabul edilmeyecektir.
- Sınav tarihi başvuruların tamamlanmasından sonra yapılacak gerekli hazırlıkların ardından ayrıca ilan edilecektir.
- Sınava girmeye hak kazandığı halde ilan edilen sınav tarihlerinde sınava katılmayan adaylar sınav hakkını kaybetmiş sayılacaktır. Bu durumdaki adaylara ikinci bir sınav hakkı verilmeyecektir.
V. DEĞERLENDİRME VE BAŞARI SIRALAMASI
- Sınavda başarılı olabilmek için en az 70 (yetmiş) puan almak gerekmektedir.
- Başarı sıralamasında sınav puanı yüksek olana, eşitlik halinde sırasıyla hizmet süresi fazla olana ve doğum tarihi önce olana sıralamada öncelik verilecektir.
- Başarılı olanlardan ilan edilen kadro sayısı kadarı asıl, diğerleri yedek olarak sıralanacaktır.
VI. SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ
- Adaylar tarafından yazılı sınav sorularına ilişkin itirazlar, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 7 (yedi) gün; yazılı ve sözlü sınav sonuçlarına ilişkin itirazlar ise her bir sınavın sonuçlarının ilan edilmesinden itibaren 7 (yedi) gün içinde duyuruda belirtilen “Yazışma Adresi”ne yapılacaktır. Belirtilen süre içerisinde ulaştırılmayan ve “DİĞER HUSUSLAR” başlığında belirtilen şekilde yapılmayan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
- İtirazlar, en geç 15 (on beş) gün içinde incelenerek adaylara bildirilecektir.
VII. DİĞER HUSUSLAR
- 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu gereğince arşiv araştırması ve/veya güvenlik soruşturması sonucu olumlu olanların ataması yapılacaktır.
- Başkanlık sınav sürecinin her aşamasında adaylar tarafından belirtilen hususlarda adaylardan ayrıca bilgi ve belge talep edebilecektir.
- Sınav öncesi, sonrası ve yerleştirme sürecindeki işlemlerde gerçeğe aykırı belge verdiği ya da beyanda bulunduğu tespit edilen adayların başvuru ve sınavları geçersiz sayılacaktır.
- Adayların, sınavın tüm aşamalarıyla ilgili taleplerini T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, imza ve adreslerinin yer aldığı ıslak imzalı dilekçe ile Başkanlığımız İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Personel Sistemleri Eğitim ve Sınavlar Daire Başkanlığına ulaştırmaları gerekmektedir. Faks ve e-posta ile ulaştırılan talepler dikkate alınmayacaktır.
- Bu duyuruda yer almayan hususlarla ilgili olarak 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
harika bilgilendirici bir yazı. tesekkürler meslektaşım